I samband med coronapandemins utbrott började människor i stor utsträckning jobba hemma, något som fick efterfrågan på bärbara och stationära att skjuta i höjd. Det gav helt sonika goda resultat för företagen som tillverkar datorkomponenter, där exempelvis DRAM-kretsar för DDR-minnen används i samtliga persondatorer.

Trendforce-Kingston.jpg

När Trendforce presenterar sin årsanalys för 2020 framgår att marknaden för DRAM-moduler totalt sett ökade med 5 procent jämfört mot 2019. När analysfirman tittar på bolagens marknadsandelar räknat i omsättning står det klart att Kingston fortsatt har en dominerande ställning med hela 78,02 procent och omsättning om 13 200 miljoner USD.

Kingstons andel av marknaden har samtidigt gått ned från föregående års 80,33 procent, men kunde ändå åtnjuta en omsättsökning om 2,03 procent då marknaden i sin helhet växt. Den totala omsättningen för DRAM-marknaden låg på 16 920 miljoner USD år 2020, en ökning om 815 miljoner USD jämfört mot år 2019. Av den kakan tog Kingston endast 263 miljoner USD. Det förklaras med att Kingston i samband med pandemiutbrottet intog en mer försiktig försäljningsstrategi.

De stora vinnarna räknat i tillväxt är istället de mindre aktörerna, där Adata klättrade upp från femte till andra plats. Bolagets marknadsandel växt från 2,27 till 3,19 procent och omsättning klev upp från 366 till 540 miljoner USD – en uppgång om närmare 50 procent. Bolagets tillväxt tillskrivs hemmajobb och studier på distans, men även en satsning på gaming-segmentet. Kimtigo som uteslutande verkar i Kina åtnjöt en liknande tillväxtökning.

Rapporten slår även fast att de fem största aktörerna med Kingston i täten svarar för närmare 90 procent av hela marknaden för DRAM-moduler.

SweClockers och Kingston djupdyker i DDR5