När AMD återuppstod från de döda med arkitekturen Zen var moderkortstillverkarna givetvis på tåget. Synonymt med många av de första moderkorten var att funktionerna och BIOS/UEFI var tungt inspirerade av Intel-baserade diton. Det här blev inte minst uppenbart då exempelvis Hyperthreading (HT) i vissa fall glömts bort att översättas till Simultaneous Multithreading (SMT).

Ett annat arv från Intel var hur den fläkt som är inkopplad till CPU_FAN ska agera när en processor blir varmare eller svalare. Med många år av optimeringar och finputs för Intel fick moderkortstillverkarna börja om från början med AMD. Även AMD behövde göra sin hemläxa med hur processorn rapporterar sin temperatur, vilken är den som till syvende och sist dikterar fläktens hastighet.

Nu rapporterar Igor's Lab att det är en av många delar AMD ser över med processorfamiljen som går under kodnamn "Raphael" och använder arkitekturen Zen 4. I sin enkelhet kallas sensorerna processorn rapporterar till moderkortet för Tcontrol (Tctl), vilket är det värde som används för att reglera hastigheten på den fläkt som är kopplad till CPU_FAN.

Det problem många upplever idag är att fläkten under korta stunder varvar upp och sen ned igen, något som beror på hur värmespikar i processorn läses av och rapporteras till moderkortet. Med Raphael jämnar AMD ut kurvan för den temperaturavläsning som rapporteras, vilket gör det möjligt för moderkortstillverkare att bättre reglera fläktkurvan med AMD-processorer.

AMD "Raphael" med arkitekturen Zen 4 lovar AMD liknande prestandaförbättringar som steget från Zen 2 (Ryzen 3000) till Zen 3 (Ryzen 5000). Processorerna ska tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik och tros likt idag komma med upp till 16 kärnor och 32 trådar för konsumenter. Detta flankeras av den nya sockeln AM5 med stöd för den senaste minnesstandarden DDR5. Lanseringen väntas ske till slutet av år 2022.

Läs mer om AMD "Raphael" med arkitekturen Zen 4: