Vid stora kampanjer och säljfester som Black Friday, mellandagsrea och nu aktuella sommarreor måste den som vill fynda ha huvudet på skaft. Dels förekommer allvarligare bluffar med låtsasbutiker och priser på tok för bra för att vara sanna, dels är bra erbjudanden inte alltid lika bra som de ser ut att vara.

Pricerunner: "Var fjärde reapris är bluff"

Det är vanligt förekommande att även reapriser från etablerade svenska återförsäljare inte stämmer. Genom att höja priset kort innan kampanjerna drar igång ges intryck av en större besparing, även om reapriset är nära eller till och med samma som ordinarie pris vanligen är. De falska reapriserna ska nu stävjas med ny lag, som träder i kraft den 1 september.

Lagen är en del av flera ändringar i syfte att både stärka och modernisera konsumentskyddet. De första förändringarna gjordes redan i maj, när en ny konsumentköplag trädde i kraft för att bland annat inkludera digitala tjänster. I september följer fler delar av samma initiativ, vilket inkluderar en uppdatering i Prisinformationslagen (PIL) kring hur reapriser ska presenteras.

Om en produkt tillhandahålls med angivande av att priset har sänkts ska även det tidigare priset anges. Det tidigare pris som ska anges ska vara det lägsta pris som näringsidkaren har tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Om priset under denna tid har sänkts gradvis, ska i stället det pris som gällde före den första prissänkningen anges. Det tidigare priset behöver inte anges för varor som snabbt kan försämras eller bli för gamla. Lag (2022:654). – Utdrag ur Prisinformationslagen (PIL), 7a §

För närvarande ska det rabatterade priset jämföras med det senaste priset. Förändringen innebär att återförsäljare istället blir skyldiga att börja jämföra med det lägsta pris de själva satt de senaste 30 dagarna. Genom att införa ett tidsintervall sätter det stopp för de mindre taktfulla varianterna, där priset trissas upp precis innan reans start. Det innebär dock inte att återförsäljare blir skyldiga att jämföra med det lägsta priset på marknaden i stort, utan endast i relation till sina egna priser under samma period.

Lagändringen innebär därtill att den typen av reapriser blir olagliga. Till SVT berättar Carl Lindholm, PR-chef på Prisjakt, att mer än vart tredje erbjudande som visas på Prisjakt riskerar att klassas som olagligt. Det rimmar väl med data från konkurrenten Pricerunner, som uppskattat att vart fjärde reapris under Black Friday är en bluff.