Beeper är en ny chattapplikation för mobil och dator som samlar alla de stora nätverken i en och samma app. Den använder öppna källkod-protokollet Matrix och, med undantag för mobilapplikationerna, är all kod också öppen så den som inte vill betala för en prenumeration kan installera och driva en egen server.

Företagets ena grundare är Eric Migicovsky som tidigare var med och startade smartklocktillverkaren Pebble, som slog rekord på Kickstarter men lades ner efter några år. Han har inte tappat suget på att tillverka hårdvara, och lanserar nu ett sidoprojekt för Beeper.

Beepberry är en liten fickdator utvecklad just för att köra Beeper, och kombinerar ett specialdesignat kretskort med en Raspberry Pi Zero W, en svartvit LCD-skärm som liknar E-Ink samt ett fysiskt tangentbord som bokstavligen kommer från gamla Blackberry-telefoner. Skärmen har 400 × 240 pixlars upplösning och använder en Sharp-utvecklad teknik som kallas minnes-LCD som gör att oförändrade pixlar drar extremt lite ström, precis som i E-Ink.

Den lilla datorn kommer med ett batteri men inget skal och tanken är att användarna själva ska fixa det. Till exempel med en 3D-skrivare. Men på ett exempelfoto visar utvecklarna att det även går bra att hålla fast batteriet med ett gummiband.

79 USD plus porto och importmoms ska utvecklarna ha för kalaset, och de hoppas inleda leveranser i augusti–september. Redan nu finns 50 exemplar som utvecklare och hackare kan anmäla intresse för via ett formulär i butiken.