Att spara stillbilder från videor på ett vettigt sätt är ett återkommande bekymmer för många. De flesta videospelare på webben visar uppspelningskontroller permanent om videon är pausad och många ger upp och sparar en skärmdump med dessa, då alternativet annars är att försöka fånga rätt ögonblick medan videon spelas upp.

I ett blogginlägg med tips till nya och återvändande studenter avslöjar Google en ny funktion i webbläsaren Chrome: Möjligheten att kopiera enstaka bildrutor i videor. Pausa videon och spola fram eller tillbaka tills du hittar rätt ögonblick. Sedan är det bara att högerklicka och välja ”kopiera videoram”, vilket är vad Googles felaktigt översatt alternativet till.

Nyheten gäller även andra Chromium-baserade webbläsare som Microsoft Edge. I både Chrome och Edge måste du högerklicka två gånger i den pausade videon för att visa det nya alternativet om videospelaren har en egen kontextmeny, som på Youtube.

Notera att videospelare som använder rättighetskontroller och krypterad bildström, som de flesta streamingtjänster, inte stöds av funktionen. Precis som det inte fungerar att ta skärmdumpar av innehåll på Netflix kan du alltså inte heller kopiera bildrutor.