Brittiska processordesignfirman ARM har tidigare enbart jobbat med grundforskning och kretsdesign, och lämnat själva tillverkningen av processorer och systemkretsar till andra företag. I våras avslöjade företaget att det håller på att utveckla åtminstone en processor som ska tillverkas och säljas direkt av ARM.

Nu påstår analytikern Ming-Chi Kuo att företaget kan bli en av de första kunderna till Intels kommande 18A-process, som företagets vd Pat Gelsinger nyligen påstod kommer vara igång enligt planerna år 2025. Intels mål med 18A-processen är att ta ikapp det försprång konkurrenten TSMC har.

De två företagen presenterade redan under våren ett samarbete som bland annat innebar att de gemensamt ska optimera 18A-processen för ARM-kretsar. Då såg det ut som att det handlade om att ARM-licenstagare skulle få ett nytt alternativ till TSMC för de mest avancerade kretsarna, men enligt Ming-Chi Kuo kommer även ARM:s första egna processorer tillverkas av Intel.

ARM väntas inte bli någon allvarlig konkurrent till Qualcomm, Apple eller Samsung när det gäller avancerade ARM-baserade processorer för mobiltelefoner och surfplattor, där ytterligare teknik som grafikkretsar, maskininlärning och mediabehandling är viktigt. Istället väntas de utmana på marknader där ren processorprestanda och energieffektivitet prioriteras högre.