En nypublicerad rapport från ett forskarteam vid City University Hong Kong och Huazhong University of Science and Technology uppger att de tagit fram en ny metod för att passivt kyla systemkretsar. Den nya kylaren är av typen hygroscopic salt-loaded membrane-encapsulated heat sink (HSMHS), och bygger på en saltberikad vattenlösning som i ett eget kretslopp avdunstar och fylls på.

BCw6LFknTQMd94xnUXtbri.jpg

Illustration av kylarens funktion via City University Hong Kong

Förenklat så fungerar kylaren genom att det relativt konventionella kylblocket fylls med ett saltberikat kylmedium som sedan kapslas in av ett poröst membran. Allt eftersom värmeöverföringen till vätskan sker genom kylblocket avdunstar vätskan och passerar igenom membranet i förångad form. När sedan arbetslasten hos den kylda kretsen sjunker kan sedan kylare fyllas på genom att fånga in vätska från omgivningsluften.

Den nya metoden ska ge avsevärt bättre resultat än motsvarande existerande lösningar. För den som tänkt hålla sin överklockade Intel Core i9-processor kyld via metoden får tyvärr tänka om. Det tilltänkta användningsområdet är i dagsläget betydligt mindre värmealstrande kretsar och metoden har utvärderats på styrkretsar hos en 5G-basstation. Kyleffekten uppges till 602 W/m² och under utvärderingen som skedde med typisk arbetslast på 15 W.

Lösningen uppges därtill vara väldigt kostnadseffektiv då de litiumbromidsalterna som används inte medför någon större kostnad. Om metoden går att skala upp för att bättre lämpa sig för hemmabruk är kanske inte så troligt i dagsläget. När och om metoden appliceras på stor skala får framtiden utvisa.