Med övergången till PCI Express 5.0-baserad lagring ökar inte bara den potentiella läs och skrivhastigheten. Markant ökad värmeutveckling är ett faktum som entusiaster och tillverkare behöver ta i beaktning där allt större kylare blivit vardag. MSI struntar dock i aktiv kylning via luft eller vätska när företaget lanserar Spatium M570 Pro Frozr PCIe 5.0 SSD.

Skärmbild 2023-12-19 143307.jpg

Som framgår av bildmaterialet är kylflänsen fullkomligt enorm där de officiella måtten gör gällande att enheten är nästan 7,3 cm hög, det gör den nästan lika hög som lång. Kylaren är bestyckad med tre stycken rejäla värmeledningsrör och en bastant kylfläns. Enligt tillverkaren ska kylaren hjälpa till med upp till 20 °C lägre temperatur, jämfört med vad framgår dock inte riktigt.

Sekventiella läs- och skrivhastigheter specifieras upp till 12 400 respektive 11 800 MB/s och hela paketet bygger på Phisons E26-kontroller och minneskretsarna är av typen 3D NAND. Enheten levereras i tre olika storlekar om 1, 2 och 4 TB kapacitet där 2 och 4 TB-modellerna har de högsta läs- och skrivhastigheterna. Samtliga tre storlekar bestyckas med en DRAM-cache på 2, 4 eller 8 GB LPDDR4 för respektive lagringskapacitet.

På andra sidan Atlanten går 2 TB-varianten loss för lite drygt 3 000 kronor men pris och tillgänglighet i vår del av världen får framtiden utvisa.