De tidigare rapporter som letade sig ut på nätet gällande en nedbantad version av Nvidias flaggskepp visade sig stämma. Nu har Geforce RTX 4090D officiellt avtäckts av Nvidia med release under Januari månad 2024 för den kinesiska marknaden.

Det något udda grafikkortet är ett svar på de nya lagar där USA begränsar export till Kina av kretsar och hårdvara som ses som särskilt användbara för AI-arbetslaster. Den nedskalade versionen av RTX 4090 faller inom ramarna av den Total Processing Power (TPP) på 4 800 som specifieras som maxvärde.

4090D.jpg

Skärmdump från Nvidia kinesiska hemsida.

För att hamna under den gränsen har ett gäng Cuda-kärnor skalats bort från kretsen och skrivs till 14 592, ned från 16 384 på det fullskaliga Geforce RTX 4090. Minneskonfigurationen står kvar på samma nivå som tidigare men däremot minskar det specifierade TGP-värdet från 450 W till 425 W.

Noterbart är att modellen verkar sakna stöd för överklockning. Spelprestandan ska dock stå kvar på ungefär samma nivå som den fullskaliga versionen av grafikkortet.

ZOTAC-GeForce-RTX-4090-D-GPU-_2.jpg

Zotac är en av partnertillverkarna som visat en ny modell.

Flertalet partnertillverkare har visat att de är med på tåget och avtäckte modeller av nykomlingen i samband med det officiella tillkännagivandet från Nvidia. Priset för nykomlingen verkar dock stå kvar på samma nivå som den fullskaliga varianten av Geforce RTX 4090 med ett rekommenderat pris på 12 999 Yuan, motsvarande ungefär 18 400 kronor.

Om suffixet D som betyder Dragon väger upp för det minskade antalet Cuda-kärnor på grafikkortet är dock än så länge oklart.