Sommaren 2022 började USA införa nya regler om licenskrav för export av AI-fokuserade grafikkretsar till Kina. Nvidia hamnade snabbt i skottgluggen, även om de inledningsvis beviljades exporttillstånd för såväl datacenter- som konsumentinriktade produkter. Nyligen skärptes det ytterligare och exportförbuden omfattar Geforce RTX 4000-seriens toppkort RTX 4090, som helt enkelt inte längre får levereras till Kina.

Både renodlad AI-hårdvara och toppkortet är redan att betrakta som bristvara i landet, där företag rapporterats dammsuga konsumentkort på kretsar för att stoppa dem i servrar. Nu rapporterar Wccftech att Nvidia arbetar på ett nytt, kraftigt nedbantat RTX 4090 för att ta sig runt exportförbudet.

För konsumentprodukter baseras exportförbudet på prestanda mätt i "Total Processing Power" (TPP), som utgår från beräkningsprestanda vid varje givet bitdjup. Maxvärdet vid en sådan beräkning får inte överstiga 4 800 TPP, men med ett värde på 5 286 TPP överstiger Geforce RTX 4090 gränsen med cirka 10 procent. Jämförelsevis ligger Geforce RTX 4080, som fortfarande är tillåtet, på ett värde om 3 117 TPP.

dHjnhPMk93HuDPBYnXBzLV-1200-80.png

Prestandaklassificeringar från amerikanska myndigheter. Bildkälla: Tom's Hardware.

Enligt källor till Wccftech planerar Nvidia döpa den nya utgåvan till Geforce RTX 4090 D, där bokstaven står för "Dragon" och "drakens år". För att hamna under godkända nivåer och behålla samma klockfrekvenser betyder det fler inaktiverade beräkningsenheter.

Åtstramad drake kan hålla AMD i schack

I originalet är 12,5 procent av beräkningsenheterna inaktiverade, det vill säga 16 av 144 SM-kluster, för en total om bland annat 16 384 CUDA-kärnor och 512 Tensor-kärnor för maskininlärning. I en uträkning från Tom's Hardware spekuleras en möjlighet vara att att kliva ned till cirka 100 SM-kluster – en rejäl nedgradering.

Det skulle placera det nya grafikkortet betydligt närmare RTX 4080 och göra segmenteringen något udda. Huruvida Nvidia faktiskt planerar göra det är inte bekräftat, men det vore inte osannolikt. I utrymmet Nvidias toppkort lämnat på kinesiska marknaden växer nämligen konkurrenten AMD, vars modeller Radeon RX 7900 XT och RX 7900 XTX säljer som smör i solsken.