Den europeiska unionen vill se till att streamingtjänster som Spotify och Apple Music kompenserar artister för musiken de lägger upp. I ett nytt förslag som ska vara ett tillägg till befintlig lagstiftning vill Europaparlamentet försäkra att alla artister får en högre andel i royalties, samt att mindre kända artister inte ska behöva ta emot lägre ersättning i utbyte för exponering.

Parlamentet grundar förslaget i studier som visat att en de största andelarna vinst har gått till varumärkena, snarare än till artisterna. Förslaget ska även se streamingjättarna ändra rekommendationer till att exponera mindre kända artister. Då den överlägsna majoriteten artisterna som finns på streamingtjänsterna - ungefär 57 000 - utgör endast 10 procent av allt innehåll som lyssnas på.

En av studierna visade även att av de intäkterna som Spotify får in går uppemot 34 procent till streamingtjänsten, av de resterande 70 procenten går endast 16,5 procent till kreatören.

Kulturell diversifiering och försäkring att kreatörer är krediterade och rättvist betalade har alltid varit vår prioritering. Det är därför vi ber om att reglerna försäkrar att algoritmerna som streamingtjänsterna använder blir mer transparenta och placerar europeiska kreatörer i centrum. – Iban Garcia Del Blanco, europaparlamentariker.

Förslaget klubbades igenom i Europaparlamentet med 532 röster mot 61 respektive 33 nedlagda röster.