I Reddit-gruppen r/Nvidia skriver användaren Everynametaken9 och ber om hjälp med ett hobbyprojekt: Att passivt kyla ett RTX 3080 FE-kort. ”Det vore coolt att överträffa Monster Labo”, skriver användaren och delar information om var projektet står just nu tillsammans med ett par bilder som visar skapelsen.

Fotona visar hur grafikkortet hänger från ett enormt kopparblock som i sin tur står uppställt på ett par stadiga metallstänger för att inte krossa kortet. På kopparblocket har Everynametaken9 fäst ett gäng stora processorkylare utan fläkt. Från information i inlägget framgår att kopparblocket mäter cirka 5 × 7,5 × 30 centimeter och med en densitet på knappt nio gram per kubikcentimeter blir det runt tio kilogram totalt.

Kommentatorer har kommit till Everynametaken9s undsättning med flera tips på hur hen kan förbättra designen. Marcos340 skriver till exempel att kylflänsar som är designade för fläktar fungerar dåligt för passiv kylning, och Meinkraft påpekar att det för passiv kylning är viktigt att bladen i kylflänsen är vertikala så att den värmda luften kan stiga uppåt och lämna plats åt svalare luft, som i element. Holdmysoda undrar hur mycket tio kilo koppar kostar egentligen.

Användaren Adobrable_Compote4418 föreslår en skorstensdesign med kopparplattor på vardera sida av grafikkortet med kylflänsar monterade på utsidan där alltihop placeras i ett betongrör med hål i botten och toppen så att grafikkortet värmer luften i skorstenen som då stiger uppåt vilket får kall luft att sugas in underifrån och i sin tur värms upp av grafikkortet.

Vad tror du? Dela gärna dina erfarenheter och idéer.