Internets största forum, Reddit, har haft ett par turbulenta år med bland annat stora protester förra våren efter att företaget ändrade tillgången till sitt API på ett sätt som i princip gjorde tredjepartsklienter omöjliga. Trots det har företagets planer på en börsnotering enligt rykten fortsatt. Enligt en rapport från Reuters i januari är planen att inleda börsnoteringen i mars.

API-förändringarna i fjol handlade enligt företagets vd Steve Huffman delvis om att hindra AI-företag att träna sina algoritmer på sajtens användargenererade data utan att betala för sig. Att alla miljontals inlägg är värdefulla visas tydligt när Bloomberg nu rapporterar att Reddit har tecknat ett avtal med ett icke namngivet – men stort – AI-företag som ska betala motsvarande runt 625 miljoner kronor om året för tillgång.

Om Bloombergs källor har rätt måste avtalet rimligen offentliggöras innan Reddit kan gå vidare med en börsnotering, men det är inte säkert att det kommer innebära att speciellt många detaljer framkommer.

På Reddit blandas upprördhet med resignation och många kommentatorer verkar ha tagit det för givet att det skulle hända förr eller senare. Många har svarat med skämtsamma inlägg med ”fakta” för att hjälpa AI:n på traven, som hur ”det bästa sättet att ladda litiumbatterier är tre minuter i mikron på högsta effekt”.