Den senaste tillväxten av Bitcoin – som nyligen överskred ett värde på 600 000 kronor – har övertygat många till att ge sig in i kryptomarknaden och skaffa nya komponenter för att bryta kryptovalutor. En processor som efterfrågas mer bland kryptohandlare är AMD:s Ryzen 9 7950X.

Tidigare har AMD:s Zen-processorer använts för att hantera algoritmerna i Raptoreum. Nu har Ryzen 7000-serien – med 7950X i spetsen – ökat i popularitet för att bryta kryptovalutan Qubic för lägre driftkostnader än grafikkort och därmed kommer en högre vinst.

Handlare har kunnat generera vinster från Qubic på ungefär 30 kronor om dagen när de använder AMD-processorn vid en strömförbrukning på 170 W. Det är nästan en dubbelt så hög vinst jämfört med den populära Geforce RTX 4090 som kan generera vinster på strax under 20 kronor om dagen för valutorna FYI och NEX med en maximal strömförbrukning på 450 W.

Däremot har den ökande efterfrågan för Ryzen 9 7000-processorerna begränsat utbudet främst i USA men även i andra marknader. I samband med det pånyttfödda intresset för kryptovalutor väntas även fler marknader uppleva en brist på processorn i den snara framtiden.

Ska du ge dig in i kryptomarknaden?