För svenska spelare har säkerhet blivit allt viktigare. Fyra av tio spelare avstår helt från att spela vissa spel för att de oroar sig för spelens potentiella säkerhetshot. Nästan sex av tio säger även att säkerhet är en avgörande faktor i att välja en gamingplattform att spela på. Det visar en ny rapport från analysbolaget Censuswide på uppdrag av Paypal.

Var tredje svensk spelare har blivit utsatta för bedrägerier där de förlorat pengar eller där deras konton har hackats på grund av brister i sina lösenord. David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på Sprinkler Security Sweden, förklarar att det dessa säkerhetshot är mer omfattande på datorer än på konsoler.

IMG_0008.jpg

David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på Sprinkler Security.

– Om man tittar på just datorerna kan du få virus som exempelvis sniffar upp ditt lösenord när du loggar in på dina konton, säger han.

Säkerhetsexperten uppmanar spelare till att aktivera tvåfaktorsautentisering vid inloggning när möjligheten finns. Han uppmanar även alla att logga ut efter varje spelsession då ett datorvirus kan komma åt ditt konto om du är inloggad utan att använda tjänsten.

– Jag behöver inte vara inloggad i själva spelet utan jag kan var inloggad på din Epic Games-profil för att göra köp med spelvaluta, säger David Jacoby.

Strax över en tredjedel av de svarande säger att de har upplevt fler bedrägeriförsök i spel det senaste året. En vanlig taktik bland bedragare är att låtsas vara spelare och begära din personliga information eller dina bankuppgifter i utbyte för spelvaluta eller skins. En annan är att försöka lura spelare till opålitliga webbplatser för att sprida skadeprogram.

Om du vill undvika bedrägerier ska du aldrig spara dina bankuppgifter i ett spel eller en tjänst som Steam eller Epic Games. Du bör även vara sparsam med mängden spelvaluta du köper.

– Du kanske inte ska ha 10 000 V-bucks på ditt Epic Games-konto utan kanske bara den mängd du vill använda för att köpa det du behöver. Om någon kommer åt ditt konto ska den valutan inte finnas där, säger David Jacoby.

Så gör du för att undvika att bli hackad eller lurad på pengar via spel eller kopplade tjänser.

  • Använd tvåfaktorsautentisering.

  • Logga ut från speltjänsten efter du spelat färdigt.

  • Spara inga bankuppgifter i spel eller kopplade tjänster.

  • Spara aldrig uppgifterna till externa betaltjänster som Paypal

  • Köp den mängd spelvaluta du behöver snarare än att köpa i överflöd.

  • Praktisera vanliga säkerhetsrutiner för att inte få virus på din dator.

Över 1 000 svenska spelare som är 18 år eller äldre ingick i rapporten från Censuswide. Deltagarna blev frågade om sina spelvanor under det senaste året.