Microsoft tänker inte sitta och vänta på att användare frivilligt byter från de gamla Windows-applikationerna E-post och Kalender till nya Outlook, rapporterar Windows Latest. En uppdatering kommer snart automatiskt att flytta över de övervintrande användarna till det nya programmet.

Uppdateringen gäller både Windows 10 och 11 och enbart de tidigare medföljande UWP-applikationerna, inte några andra e-postprogram som klassiska Outlook.

Windows Latest har upplevt flytten och skriver att en dialogruta visserligen dyker upp och talar om vad som händer, men att Outlook på vissa maskiner öppnar så snabbt att användare kanske inte hinner läsa den innan den är borta. Systemet hämtar sedan nya Outlook från Microsoft-butiken och migrerar användarens konto.

Nya Outlook är webbaserad och visar reklam för de som inte är Microsoft 365-prenumeranter. Den gamla E-postapplikationen har inte någon reklam, påpekar Windows Latest.

Den som inte gillar flytten kan än så länge återgå till det gamla programmet genom att slå av ett reglage längst upp till höger i Outlook. Det går sedan att avinstallera Outlook men då kommer E-post återigen visa flyttdialogen och som tidigare automatiskt installera och migrera till Outlook.