I januari berättade Elon Musk att den första människan har fått ett Neuralink-implantat i hjärnan. Nu meddelar Neuralink att patienten inte bara återhämtat sig, utan kan även spela schack på en dator via sitt implantat. 

Noland Arbaugh är paralyserad från axlarna nedåt efter en dykarolycka. Han blev Neuralinks första patient och i en video som från Neuralink visas han hur han spelar schack på dator. I videon visar Arbaugh hur han också kan styra datorns muspekare med sina tankar.

Noland_Arbaugh.png

Noland Arbaugh, 29.

Jag älskar att spela schack. Det här är en av sakerna som ni har möjliggjort för mig att göra något jag inte kunnat göra de senaste åren. Särskilt inte på det här viset. Jag har behövt använda en munpinne innan men nu gör jag allt med min hjärna. – Nolan Arbaugh.

Ett av Noland Arbaughs favoritspel är Civilization VI som han hade gett upp hopp om att kunna spela igen. Efter Neuralink-operationen säger han att han spelat i åtta timmar.

Däremot är inte alla imponerade av tekniken. Kip Ludwig, före detta programdirektör för nervteknik vid nationella hälsoinstituten i USA, säger att Neuralinks implantat är en bra början men inte ett genombrott.