Microsofts Surface-enheter har länge varit tillgängliga direkt till konsumenter, men med nya for Business-serien riktar sig företaget mot andra företag. Surface Pro 10 och Surface Laptop 6 heter de nya tillskotten som utrustats med Intel Core Ultra-processorer och dedikerad AI-processor för bättre användarupplevelse i Copilot.

Surface_Pro_10_for_Business_Laptop_Mode.webp

Surface Pro 10 for Business ser ut som en vanlig Surface Pro.

Surface Pro 10 for Business har ärvt designen från Surface Pro 9 och den största utseendemässiga ändringen är att tangentbordet fått dedikerad Copilot-knapp. På insidan har det hänt lite mer ändringar som bland annat Intels nya Core Ultra-processorer och neural processing unit, NPU, som ska hantera AI-relaterade uppgifter.

Mer specifikt kan Surface Pro 10 utrustas med Core Ultra 5 135U eller Core Ultra 7 165U och upp till 64 GB primärminne. Grundversionen som ska kosta 1 199 USD är utrustad med 256 GB SSD, men kan utrustas med mer lagringsutrymme. Batteritiden ska ligga på 19 timmar.

Vidare har skärmen fått lite kärlek med en beläggning som ska minska reflektioner och panelen ska vara 33 procent mer ljusstark jämfört med tidigare generation. Ovanför skärmen har Microsoft placerat en förbättrad webbkamera med 114 graders vidvinkel och 1440p-upplösning.

Surface_Laptop_6_for_Business_1.webp

Surface Laptop 6 for business finns tillgänglig med 13 och 15 tum stor skärm.

Surface Laptop 6 for business har, precis som sitt syskon, fått flest uppgraderingar på insidan. Det har dock skett lite extern uppgradering som dedikerat Copilot-knapp på tangentbordet samt datorn har två stycken USB-C-portar med Thunderbolt 4. Dubbla USB-portar gäller dock bara den större 15-tumsmodellen.

Även nya Surface Laptop får nya Intel Core Ultra-processorer och kan, precis som sitt nya syskon, utrustas med antingen Core Ultra 5 135H eller Core Ultra 7 165H. Samt upp till 64 GB primärminne och 1 TB lagring.

För att göra båda nyheterna extra lockande att köpa in för företag har Microsoft ansträngt sig för att göra enheterna lätta att reparera. Komponenterna på insidan har QR-koder som går att scanna för att snabbt få information om komponenten och vad du behöver göra för att ersätta den specifika delen.

Hur det ser ut med svenskt pris och lanseringsdatum i Sverige är i skrivande stund okänt. Om lanseringsplaneran är som i USA lär enheterna endast säljas direkt till företag via Microsofts kanaler, eller via företagsfokuserade återförsäljare.

Microsoft sägs ha nya Surface-enheter för konsumenter på ingång och ska enligt rykte presentera dessa under ett separat event 20 maj. Då väntas Microsoft också visa upp Surface-enhet med OLED-panel.