Sedan förra året har nio av tio svenska hushåll täckning med 5G-nät. Det är en ökning på 33 procentenheter från 2022 när lite mer än hälften av hushållen hade 5G-täckning. Glesbygden ligger något efter med täckning för 67 procent av alla hushåll – en markant ökning från 2022 då det var 29 procent.

För Post- och Telestyrelsen (PTS) är det en viktig milstolpe i arbetet mot att nå målen satta i regeringens bredbandsstrategi. Ett av målen har redan uppnåtts då över 98 procent av svenska hushåll och företag nu har tillgång till antingen fibernät eller bredband som levererar 1 gigabit per sekund innan 2025.

Det är mycket glädjande att den snabba utbyggnaden av 5G-nät som skett de senaste åren nu når de allra flesta i befolkningen. Detta innebär att svenska bredbandsanvändare har god tillgång till moderna och högkvalitativa mobila bredbandstjänster.  – Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS

Det som återstår i arbetet är att operatörerna måste bygga ut stabila mobila tjänster på allmänna platser längs vägar och järnvägar samt i områden nära bostäder och företag. Hittills har 95 procent av dessa platser redan täckts och resterande 5 procent ska täckas till nästa år. Den högsta prioriteringen för 2024 är att utöka täckningen längs högtrafikerade järnvägar.

Huvudmålet med regeringens bredbandsstrategi är att alla i Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband till 2025. För att nå det målet har PTS jobbat mot att nå tre delmål:

  • År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 megabit i sekunden.

  • År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.

  • År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Källa: PTS