Häromdagen skrev vi om hur Microsoft hindrar användare att installera de senaste betaversionerna av Windows 11 om de har programmet Startallback installerat, och blockerar installationen av Startallback om de redan har installerat uppdateringen.

Nu rapporterar Neowin att Startallback bara var det första offret för vad som verkar vara en kampanj mot program som fixar vad många användare anser vara Start-menyns tillkortakommanden i Windows 11. Microsoft har nämligen även börjat blockera Explorer Patcher, ett öppet källkod-alternativ som kan återställa Start-menyns beteende till hur det var i Windows 10.

”Det här programmet kan inte köra eftersom det orsakar säkerhets- eller prestandaproblem i Windows” är felmeddelandet som dyker upp, precis som med Startallback. Inget av programmen har anklagats för att innehålla någon skadlig eller integritetskränkande kod, men utvecklarna av båda har alltid varnat användare att modifieringar av Windows inbyggda funktioner som Start-menyn kan sluta fungera när som helst när Microsoft gör ändringar i systemet.

De användare som väljer att installera den här typen av program är medvetna om och villiga att ta den risken, men det verkar Microsoft nu inte vilja tillåta längre. Precis som med Startallback går det – än så länge – att kringgå blockeringen enkelt genom att döpa om programfilen till något annat än explorerpatcher.exe.