Inledning

För ungefär femtio år sedan uppfanns hårddisken. De första modellerna såg inte ut som de smidiga små lådor som vi har lärt känna, utan var riktiga monster som kördes runt på vagnar och där vikten räknades i hundratals kilo. Vid den tiden var det nog ingen som trodde att en dag skulle dessa mekaniska urtidsdjur faktiskt vara det lagringsmedium som i stort sett hela IT-revolutionen bärs upp utav, och att de till och med skulle kunna bli så små att de får plats skjortfickan.

Mycket har hänt sedan dess. Bland annat har de ännu mindre flashbaserade USB-minnena sjunkit i pris och tagit över från den utrotningshotade disketten som ett portabelt lagringsmedium för konsumenten. För de som vill bära runt på hundratals gigabyte data finns däremot bara ett rimligt alternativ, och det är den gamla vanliga mekaniska hårddisken.

Tekniken finns redan. I bärbara datorer och i många typer av MP3-spelare sitter små hårddiskar inbyggda som passar precis lika bra i fickan som i datorn. Genom att använda en vanlig hårddisk tillsammans med ett kontrollerkort har tillverkarna kommit på ett enkelt sätt att skapa ett portabelt lagringsmedium som inte bara är kostnadseffektivt utan som dessutom har god prestanda.

Vi ska titta närmare på en produkt som inte bara drar full nytta av den senaste generationens hårddiskar utan som dessutom erbjuder en rejält snabb anslutning, nämligen external serial-ATA. Följ med oss när vi granskar Plextors nykomling ända ut i sömmarna.