Inledning

Kina eller Folkrepubliken Kina som är det officiella namnet är med sina 1,3 miljarder invånare världens folkrikaste land. Det officiella språket är mandarin och talas förutom på Kinas fastland även i Taiwan. Dock skiljer sig skrivtecknen som används. På fastlandet används förenklade tecken medan man i Taiwan använder de traditionella.

Som många säkert känner till är relationen mellan fastlandet Kina (mainland China) och Taiwan inte den bästa eftersom Kina inte vill erkänna Taiwan som en självständig nation. Då denna artikel inte är tänkt att handla om politik ska vi nu gå vidare. Som många säkert känner till har flera stora hårdvarutillverkare sina säten i Taiwan, bland annat Asus, Epox, Abit och Lian Li. Även om sätet är i Taiwan sker en stor del av tillverkningen på Kinas fastland.

Om man som utländskt företag vill öppna en fabrik i Kina är det vissa villkor man måste rätta sig efter. Till exempel måste ett inhemskt företag äga en viss del av fabriken. Den exakta procentsatsen kan variera men tanken är att kinesiska företag ska äga en relativt stor del av fabrikerna i landet. Detta är fallet med Abits fabrik på Kinas fastland. Fabriken fick inte heta något som antydde att den tillhörde just Abit utan gavs istället namnet Rollo. På senare tid har kostnaderna för att ha fabriker på Kinas fastland ökat (löner) och flera aktörer har börjat flytta delar av sin verksamhet till andra länder, exempelvis Vietnam.

På senare år har Kina sprungit om flera länder när det gäller ekonomisk tillväxt, tyvärr ofta på bekostnad av miljön. Enligt en rapport från Goldman Sachs, en amerikansk investmentbank, ska Kina överta USA:s roll som världens största ekonomi år 2040. Den explosionsartade ekonomiska tillväxten har möjliggjorts av ett öppnande mot omvärlden som har skett de senaste decennierna.

Kinas nuvarande president heter Hu Jintao och var på besök i Sverige förra året. Intressant att veta är att Hu är efternamnet och Jintao är förnamnet, i Kina skriver man alltid efternamnet först följt av förnamnet. Lite annorlunda från Sverige alltså.

Valutan i Kina heter Renminbi (RMB, motsvarar SEK) vilket betyder ungefär "folkpengar". Det man betalar med heter yuan (motsvarar ungefär 1,1 svenska enkronor). Den största sedeln är på 100 yuan, man har relativt stora problem med falska sedlar så det är inte ovanligt att kassörer etc. noga kontrollerar sedlar när man betalar.

Vår resa börjar i Changchun, en industristad i nordöstra Kina med cirka två miljoner invånare. Staden är mest känd för biltillverkaren FAW som bland annat samarbetar med Volkswagen. I Changchun är det på vintern ganska kyligt, ner till minus 20 grader är inte ovanligt. Under andra delen av resan befinner vi oss i huvudstaden Beijing eller Peking som staden också kallas. I den här artikeln kommer bilder från de båda städerna att blandas ganska friskt, därav vårväder på vissa bilder och snö på andra.