Inledning

I väntan på att n-standarden ska spikas släpper tillverkarna innovativa produkter med nya funktioner och användningsområden.

Det senaste upptåget är att använda 5 GHz-bandet i kombination med n-standarden för att få upp hastigheten. Tillverkarna hoppas att detta ska ge en signal med mindre störningar och därmed bättre hastighet på deras trådlösa produkter.

I detta test tar vi en titt på två nya routrar från Netgear. Den ena är WNR3500 som opererar på det vanliga 2,4 GHz-bandet med en specificerad hastighet på 300 Mbit/s. Routern har Gbit-hastighet på både switchen och WAN-porten. Den bör därmed klara de snabbaste internetanslutningarna.

Den andra produkten går under namnet WNDR3300 och är en så kallad dualband-router. Detta innebär att den har stöd för både 2,4- och 5 GHz-bandet med en hastighet på upp till 270 Mbit/s.

I detta test hårdkör vi produkterna och pressar dem till sitt yttersta för att se om de håller måttet. Vi gör även ett jämförande test på 2,4- och 5 GHz-banden för att se om det ger någon prestandaskjuts.