Intel X38 skall ersätta den numera åldrande styrkretsen 975X. Jämför man styrkretsarna handlar det främst om en uppdatering av sydbryggor (ICH7 på 975X mot ICH9 på X38) och teknik. Bland annat har X38 stöd för Pci-express 2.0-specifikationen vilket gör att varje linje pcie på X38-baserade moderkort har dubbel bandbredd jämfört med 975X-baserade moderkort.

Den nya entusiaststyrkretsen skall även ha två stycken pcie x16-portar med full bandbredd till sig. Den mer "mainstream"-anpassade styrkretsen P35 har ju som bekant bara 16 linjer till ena porten och 4 linjer till den andra.

De nya teknikerna som det rapporteras om idag heter Extreme Memory samt Extreme Tuning Utility. Den förstnämnda handlar om en sorts utökad SPD-information om minnen vilket gör att moderkorten lättare kan läsa av om modulerna är specificerade att köras i högre frekvenser än vad som är normalt. Den kan nog förmodligen lätt jämföras med Nvidias Enhanced Performance Profiles (EPP).

Intel skall enligt källor jobba med bland annat Kingston och OCZ med att tillverka moduler som är Extreme Memory (EM)-kompatibla.

Extreme Tuning Utility är ett program så att man kan ändra bios-inställningar direkt i operativsystemet (Windows). Intel har gjort så att moderkortstillverkare kan modifiera programmet så att det kan bli moderkorts-specifikt. Hur detta program fungerar närmare återstår att se.

X38 skall lanseras någon gång i nästa månad.

Källa: Digitimes.