Dtx är till skillnad från Intels formfaktor btx inte en helt nyutvecklad formfaktor utan bygger på den vitt spridda atx-standarden. Dtx kommer att dyka upp i två utföranden, full dtx samt mini-dtx. Medan Intel utvecklade btx för att kunna hantera stora mängder värme, något som man vid tillfället hade problem med, så är dtx utvecklat för små och strömsnåla system. dtx-specifikationen tillåter endast processorer med ett maximalt tdp-värde på under 65 watt.

Dtx bygger alltså på formfaktorn atx, mer i detalj innebär detta att dtx är hål-kompatibel med atx-standarden och således passar alldeles utmärkt i atx- eller mini-atx-chassin. Dtx-standarden tillåter maximalt två stycken expansionskort men har en lika stor i/o-platta som atx.

Företag som officiellt gått ut med att man stöder dtx är bland annat Asus, Silverstone, Thermaltake och Asetek. Både Anandtech och Tech Report har tagit sig en titt på ett prototyp-chassi vilket använder sig av just formfaktorn dtx. Även tillhörande hårdvara har fått sig en genomgång, däribland olika dtx-moderkort.