Det är inte första gången som Danmark censurerar Internet. I höstas blockerades den ryska sajten Allofmp3, som sålde musik över nätet utan tillåtelse från upphovsrättsinnehavarna. Även då var det Tele2 som stod i skottgluggen för musikindustrins intresseorganisationer. Efter domen följde dock de andra internetoperatörerna efter och blockerade sajten för danska kunder.

Denna gång handlar det om världens största fildelningssajt, The Pirate Bay, som ska censureras. Computerworld har talat med intresseorganisationen IFPI:s talesman Jesper Bay, som kommenterar domstolens beslut:

Detta vilar på precis samma principer och samma utgångspunkt, att man blockerar tillgången till en sajt som bidrar till piratverksamhet.

Blockeringen är dock inte något tekniskt avancerat tilltag. Det handlar om en enkel omdirigering av DNS, vilket gör att alla med de mest basala internetkunskaperna ändå kan komma åt fildelningssajten. Blockeringen ska finnas på plats omgående, och enligt IFPI förväntas fler internetoperatörer följa Tele2:s exempel:

Det är i varje fall det som skedde sist. Vi skickar brev till alla internetleverantörer med information om denna dom. Och så hoppas vi självklart att de gör samma sak som de gjorde sist.

Frågan är om det danska exemplet kan användas för att skynda på svensk lagstiftning inom området.

Källa: Computerworld (danska)