Att det råder fullt krig mellan Blu-ray och HD-DVD är ingen nyhet. Det förstnämnda laget representeras av Sony, som lyckats slå sig in på marknaden mycket tack vare spelkonsolen Playstation 3. I HD-DVD-lägret finns först och främst den japanska elektronikjätten Toshiba, som bland annat har stöd från Microsoft med Xbox 360. I frontlinjen står med andra ord elektronikjättar som försöker locka över så många filmbolag som möjligt till just sitt format.

Problemet är att det så kallade formatkriget riskerar att bränna konsumenterna. Ingen vill lägga ut tusentals kronor på en HD-spelare bara för att några månader senare upptäcka att de stora filmbolagen valt den motsatta sidan av konflikten.

Plextors senaste optiska läsare gör formatkriget mindre dramatiskt. Modellerna klarar nämligen av att hantera både Blu-ray och HD-DVD. Först ut är PX-B300SA som klarar av att läsa alla vanliga format. Förutom de ”högupplösta” skivorna betyder detta fullt stöd för de äldre DVD och CD.

Den mest intressanta modellen kallas för PX-B920SA och är mycket lik lillebror PX-B300SA. Skillnaden är att denna modell även klarar av att skriva till Blu-ray. Hastigheterna är 2x för BD-RE (rewritable) och 4x för BD-R (recordable). Här är specifikationerna:

Läshastighet

BD-ROM (Blu-Ray)

6x

BD-R (SL/DL)

6x

BD-RE (SL/DL)

2x

BDMV

4, 8x

HD DVD-ROM

3x

HD DVD-Video

3x

DVD-RAM

5x

DVD-ROM

16x

CD-ROM

40x

Skrivhastighet

BD-R (SL/DL)

4x

BD-R (SL LTH)

2x

BD-RE (SL/DL)

2x

DVD+R / DVD-R

16x

DVD+R DL / DVD-R DL

4x

DVD+RW / DVD-RW

8x, 6x

DVD-RAM

5x

CD-R

40x

CD-RW

24x

Förutom en mängd lagringsformat klarar de nya modellerna av att skriva text och bilder på skivor med hjälp av Lightscribe. Plextor har dessutom valt att satsa på Serial-ATA istället för det äldre och långsammare gränssnittet PATA. Plextors taleskvinna Rudy de Meirsman kommenterar lanseringen:

Plextor has developed its second Blu-ray drive to be faster, dual-format, as it reads HD-DVD discs, and utilises the SATA interface. Plextor has a long history in providing premium, high reliability optical drives and the new PX-B920SA sets the standard again

Blu-ray-brännaren PX-B920SA kostar i dagsläget cirka 3300 kronor, och läsaren PX-B300SA ungefär 500 kronor mindre. Priserna är ännu preliminära, men den eventuella framgången för de nya flerformatsmodellerna är helt beroende av en skälig prislapp. Blir de nya optiska läsarna betydligt dyrare än de modeller som bara kan hantera det ena av formatet är det möjligt att kriget drar igång även på datormarknaden. En bra prissättning är med andra ord inte bara betydelsefullt för den kortsiktiga vinstmarginalen utan kan påverka hela lagringsindustrin.