Precis som vi tidigare rapporterat om är det den danska internetoperatören Tele2 som hamnat i skottgluggen för skivindustrins lobbyorganisation IFPI. Ett domstolsbeslut fastställde att internetleverantören måste blockera tillgången till världens största fildelningssajt, The Pirate Bay, för danska användare.

Blockeringen är dock inte något tekniskt avancerat tilltag. Det handlar om en enkel omdirigering av DNS, vilket är lätt att komma runt genom att exempelvis skriva in IP-adressen i istället för domännamnet i webbläsaren. The Pirate Bay gjorde dessutom en PR-kupp genom att registrera domänen The Jesper Bay, som uppkallats efter IFPI:s talesman med just namnet Jesper Bay.

Skivindustrins förhoppning var att domstolsbeslutet skulle få andra internetoperatörer att följa Tele2:s exempel och blockera fildelningssajten. Så har dock inte skett. Istället vill Tele2 bilda en samtalsgrupp för att planera ett eventuellt juridiskt motangrepp:

In this case, we think it is needed to have a clarification of the legal grounds, and that is why we are discussing this with the other companies.

Den vanliga hållningen bland internetoperatörerna är att datatrafik ska behandlas som vilket annat kommunikationsmedel som helst, exempelvis telefon eller fysisk post. Där finns inga krav på att tillhandahållaren av tjänsten ska utöva censur eller kontrollera vad som sägs eller sänds.

Källa: Macworld