Cebit är en av världens absolut största IT-mässor. Med över 500 000 besökare från över 70 länder och fler än 6 000 utställare är det tyska evenemanget en av årets stora höjdpunkter för alla datorintresserade.

På mässan ryms allt ifrån datorprodukter och mobiltelefoner till hemmabio och navigationsutrustning. De flesta stora aktörer närvarar, och det ryktas bland annat om att Intel kommer att lansera helt nya processorer på mässan.

Fjolårets upplaga fokuserade på det då pågående [article id="5952"]formatkriget[/article]. Blu-ray och HD-DVD slogs om uppmärksamheten tillsammans med en uppsjö spelare och datorer som klarade av den nya högupplösta tekniken. Eftersom Blu-ray redan [news id="7302"]vunnit[/news] striden kommer årets version inte att vara fullt lika dramatisk.

Istället är det bärbara datorer och så kallade UMPC, ultramobila enheter, som sägs vara huvudtemat på mässan. Intel lanserade precis den nya processorserien [news id="7389"]Atom[/news], och en inte allt för avlägsen gissning är att många stora tillverkare kommer att visa upp små handhållna datorer som baseras på den nya tekniken.

Ett annat ämne som hamnar i fokus är så kallat ”Green IT”. Detta är produkter som av någon anledning framhålls som särskilt miljövänliga. Det kan exempelvis vara på grund av sparsam tillverkningsteknik eller låg strömförbrukning, och detta är något som vi kommer att få se mycket mer av framöver.

Cebit har dock förlorat lite av sin glans på senare år, och blivit mer av en lokal europeisk mässa. Detta förändrar dock inte det faktum att evenemanget är gigantiskt med alla mått mätt. SweClockers kommer att rapportera löpande från mässan – det är bara att hänga med!