Genom att klä datordelar i bambu kan Asus minimera användningen av plast och metaller, som kräver utsläpp för att tillverkas. Bambu har dessutom fördelen är att det växer väldigt fort. Faktum är att bambu är världens mest snabbväxande växt och en bambuplanta kan växa över 120 centimeter på 24 timmar. Det är därför ingen risk att bambu blir utrotningshotat på samma sätt som exempelvis regnskogen. Bambu har även egenskapen att det kan odlas utan gifter eller andra tillsatser så materialet är väldigt miljövänligt.

Bambu är inte enbart miljövänligt utan har även industriella egenskaper som Asus tagit vara på. Materialet är väldigt styvt och tillräckligt hållbart för att exempelvis fungera som cykelram. Att tillverka chassin till bärbara datorer, stationära datorer och skärmar fungerar därför mycket bra, enligt Asus.

På Cebit har Asus visat upp ett gäng produkter tillverkade i bambu, bland annat en bärbar dator. Att klä bärbara datorer i bambu är något som Asus pratat om i över ett år men nu finns exemplar för uppvisning. Asus har även visat upp en liten stationär dator i materialet. Vi har ännu inga uppgifter om hur stor del av chassit som är bambu men förmodligen sitter en metallisk stomme under, dels som stöd men även för jordning.

Asus har inte gått ut med specifikationer om någon av datorerna. Gissningsvis kommer den bärbara datorn att vara utrustad med en mobil Core 2 Duo-processor och 2 gigabyte minne, som de flesta andra Asus annorlunda bärbara.

Asus har lovat att den bärbara bambudatorn kommer att säljas i begränsad upplaga någon gång i år. Hur det blir med den stationära datorn är ännu inte känt men förmodligen kommer datorerna att massproduceras under 2009, beroende på hur populär den bärbara modellen blir. Om bambudatorn blir populär skulle det inte förvåna redaktionen om Asus skulle lansera en bambuklädd EeePC-variant baserad på Intels nya Atom-processor. Atom, som enbart drar några få watt, är som gjort för en miljövänlig dator.

Källa: The Inquirer.