Både Radeon HD 3870 X2 och Geforce 9800 GX2 är grafikkort med två grafikprocessorer. Dessa grafikkort använder SLI/Crossfire internt och kan ses som två grafikkort i en förpackning. SLI och Crossfire har länge varit begränsat till två grafikprocessorer.

Nyligen har tekniken för multigrafikkort uppdaterats. Nvidias senaste SLI och AMD:s uppdaterade CrossfireX ger möjlighet för tre eller fyra grafikprocessorer att arbeta tillsammans. Det är exempelvis möjligt att använda två stycken Geforce 9800 GX2 i SLI för totalt fyra grafikprocessorer.

AMD:s CrossfireX gör det även möjligt för tre grafikkort att arbeta tillsammans. Tre stycken Radeon HD 3870 eller ett Radeon HD 3870 X2 och ett vanligt Radeon HD 3870 är två sådana konfigurationer. Nu har Asus utnyttjat möjligheterna CrossfireX ger och utvecklat ett konceptgrafikkort med tre grafikprocessorer.

Grafikkortet heter EAH3850 Trinity och det är baserat på RV670, som är grafikprocessorn Radeon HD 3870 och 3850 använder. Trinity använder dock en mobil version av RV670. Klockfrekvenser är ännu inte kända men namnet påminner onekligen om Radeon HD 3850. Grafikkortet har fyra DVI-portar.

Något mycket intressant med grafikkortet är att det är modulärt. Alla tre grafikprocessorer sitter på instickskort, ett på framsidan och två på baksidan av grafikkortet. Vidare är hela grafikkortet vattenkylt och använder en kombination av aluminiumflänsar, värmerör i koppar och vatten för att hållas svalt.

Om Asus över huvud taget kommer att lansera EAH3850 Trinity är inte känt ännu. Det är dock inte en omöjlighet och innan Crossfire och SLI blev vanligt sålde flera tillverkare grafikkort med två grafikprocessorer. Nu finns även CrossfireX som lär förenkla dessa projekt avsevärt.

Den som kan sin grafikkortshistoria vet att 3Dfx utvecklade ett grafikkort med hela fyra stycken grafikprocessorer. Modellen heter Voodoo 5 6000 och släpptes dessvärre aldrig, trots att grafikkortet faktiskt fungerade.

Källa: TCMagazine.