Xeonprocessorn med kodnamnet Dunnington är Intels första sexkärniga processor. Den är baserad på Intels uppdaterade Core-arkitektur Penryn och är därför tillverkad med en 45 nm-process. Dunnington har 3 megabyte L2-cache per kärnpar och alla kärnor delar dessutom på en stor L3-cache på 16 megabyte.

Intel hoppas att de kommer att kunna lansera Dunnington andra halvan i år, strax innan Nehalem lanseras. Dunningtom kommer faktiskt att vara Intels sista Penrynprocessor innan den helt nya arkitekturen Nehalem lanseras under slutet av året.

Nehalem är arkitekturen som kommer att ersätta den nuvarande Core-arkitekturen. Nehalem-processorer har bland annat en inbyggd minneskontroller och dessutom en form av hyperthreading. Enligt Intel kommer Nehalem att prestera mycket bra. Flera Nehalemprocessorer är planerade för lansering under slutet av 2008 och 2009. Den värsta servermodellen har hela åtta kärnor. De flesta andra modeller har fyra kärnor.

Något år efter att Nehalem lanseras kommer Westmere, som är en uppdaterad version av Nehalem. Att släppa en ny arkitektur ett år och nästa år uppdatera den är en strategi som Intel kallar för ”tick tock”. De första Core-processorerna lanserades 2006, och under slutet av förra året släppte Intel den första uppdaterade modellen.

Inte mycket är känt om Westmere förutom att processorerna är tillverkade med 32 nm-teknik. De första Nehalem-modellerna är 45 nm, precis som uppdaterade Core. Nu har det dock dykt upp en del intressant information om Westmere.

År 2010 kommer Intel att lansera en Westmere-processor med sex stycken kärnor. Vissa servermodeller kommer inte helt oväntat att lanseras. Enligt den japanska sajten PCWatch är det även möjligt att en entusiastprocessor med sex kärnor kommer att dyka upp.

Westmere med sex kärnor har 256 kilobyte L2-cache per kärna och alla sex kärnor delar på 12 megabyte cache. Processorn har inbyggd minneskontroller med tre stycken DDR3-kanaler och tre stickor per kanal. Som andra Nehalem-baserade processorer med hög prestanda har den sexkärniga Westmere även Quickpath-länkar. Quickpath är Intels generella buss för kommunikation mellan olika enheter.

Servermodellen har även två stycken Quickpath-länkar så att två processorer kan kommunicera med varandra. Modellen för datorentusiaster kommer förmodligen enbart ha en Quickpath-länk.

Något intressant med Westmere är att vissa modeller kommer att stödja hårdvarukryptering. Intel kallar detta för AES-NI. Dessvärre finns det ingen information om AES-NI för närvarande.

Källa: X-bit labs och PC Watch.