Små mobila och lätta datorer har på senare tid blivit mycket populära genom bland annat Asus Eee. Under CeBIT visade ett flertal tillverkare upp konkurrenter till Eee och många av dessa datorer är tänkte att använda sig av Intels Atom-plattform. Vad som är unikt med Atom är att den från grunden är utvecklad med avsikt att användas just i små strömsnåla enheter.

Today is a historic day for Intel and the high-tech industry as we deliver our first-ever Intel Atom processor and surround it with a great package of technology. Mix in the incredible innovation coming from our fellow device makers and software vendors, and we will change the way consumers will come to know and access the World Wide Web. These forthcoming MIDs, and some incredible longer-term plans our customers are sharing with us, will show how small devices can deliver a big Internet experience.

Utöver processorn som kommer att köras i en hastighet av 800 MHz till 1,86 GHz inkluderas också moderkortskretsar och grafikkrets i Atom-paketet. Priset för alla dessa delar varierar på mellan 45 och 160 dollar i kvantiteter om tusen, vilket är något högre än vad ryktet från början gjorde gällande. Några andra överraskningar var det inte vid Intels lansering.

Modell

Hastighet

TDP

FSB

L2-cache

Pris

Z500

800 Mhz

0.65 W

400 MHz

512 KB

$ 45

Z510

1.1 GHz

2.0 W

400 MHz

512 KB

$ 45

Z520

1.33 GHz

2.0 W

533 MHz

512 KB

$ 65

Z530

1.6 GHz

2.0 W

533 MHz

512 KB

$ 95

Z540

1.86 GHz

2.4 W

533 MHz

512 KB

$160

Det har spekulerats en hel del i exakt vilken prestanda Atom kommer att ha. Att Intel nu för första gången gått ut och visat upp siffror på detta är intressant. Testet man valde var Cinbench 9.5 vilket är ett mycket processorintensivt program. Man valde att använda sig av Z530-modellen körandes i 1,6 GHz, både med HyperThreading påslaget respektive avslaget för att presentera de första prestandasiffrorna från Atom.

Det råder inget tvivel om att Atom Z530 inte är en högpresterande processor. Men med en effektförbrukning på ringa 2,0 Watt ger den ändå en mycket god prestanda. Tanken med den här plattformen är inte att spela spel, utan att användas till ordbehandling, webbsurfande och andra enkla ändamål, något den bör klara av galant. Prestandan ligger som synes runt 40 procent efter en Athlon 64 3000+, en processor som idag klarar av dessa uppgifter utan några som helst problem.

Intel Atom verkar vara en mycket intressant plattform. När nu exakta siffror både för pris och prestanda finns tillgängliga kan bedömningen göras att Intel verkar ha lyckats. Man har tagit fram en mycket strömsnål processor med kringkretsar som trots detta klarar av att leverera prestanda fullt tillräckligt för vardagliga ändamål till ett rimligt pris. Förhoppningsvis kommer vi få se ett flertal innovativa och intressanta lösningar byggda kring Atom om ungefär 60 dagar då de första Atom-datorerna beräknas dyka upp på marknaden.

Källa: Hexus, 2.