Mindre företag som vill utmana DVD och Bluray finns det gott om. Sedan 2000-talets början har en handfull olika företag lovat nya medier som kan lagra allt från 150 gigabyte till en terabyte på en skiva. De flesta av dessa företag har inte kommit längre än konceptstadiet. Inphase uttalande att de kan släppa sin produkt i september bör därför tas med en nypa salt. Framförallt då företaget lovade att produkten skulle lanseras redan i slutet av 2006.

Nu verkar det dock som att lagringsföretaget har något konkret att komma med. Inphase första produkt heter Tapestry 300r och den första versionen kommer att använda holografiska skivor som kan lagra 300 gigabyte vardera. Överföringshastigheten är 20 megabyte per sekund vilket överförs genom gigabitethernet, SCSI, iSCSI, Fiber Channel eller SAS.

Inphase kallar sin produkt för en arkiveringslösning och inte ett backupsystem, framförallt för att holografiteknikens styrka är lång livslängd på skivorna. Enligt Inphase håller en skiva i över 50 år. Då produkten kommer att gå lös på 18 000 dollar är det helt enkelt ingen idé att konkurrera med backuplösningar som bandstationer.

En bantad version av Tapestry 300r, som enbart stödjer skivor på 150 gigabyte, kommer att introduceras i maj. En del företag som arbetar med datalagring, bland annat företaget ISSI Data i USA, kommer att hyra ut 150 gigabyte-versionen av Tapestry 300r.

300r är inte den enda produkten i Tapestry-serien. Inphase jobbar även på versionerna 800r och 1600r, som kommer att lagra 800 gigabyte respektive 1600 gigabyte per skiva. Tapestry 800r kommer att ha en överföringshastighet på 80 megabyte per sekund, medan 1600r har överföringshastigheten 120 megabyte per sekund. Dessa två produkter kommer inte att lanseras förrän om flera år.

Källa: Ars Technica.