Så sent om i januari rapporterade SweClockers om att Samsung hade lanserat en 128 GB stora SSD-hårddisk. Sedan dess har även SuperTalent lanserat konkurrerande produkter i samma storlek men nu tar Samsung ytterligare ett steg framåt och visar upp en hela 256 GB stor SSD-hårddisk.

Till skillnad från de nyligen lanserade SuperTalent-produkterna kommer den nya Samsung-hårddisken troligen inte att konkurrera med pris. Istället är det prestanda som kommer är vara dess största försäljningsargument. Läs- och skrivhastigheterna kommer att vara på hela 200 respektive 160 MB/s vilket är en hastighet vanliga hårddiskar bara kan drömma om att komma upp i.

Utrymme

Läshastighet

Skrivhastighet

SuperTalent

120 GB

120 MB/s

40 MB/s

Samsung

256 GB

200 MB/s

160 MB/s

Gränssnittet mot datorn kommer att vara en vanlig SATA-anslutning vilket gör att både bärbara och stationära datorer kommer att kunna använda produkten. Eftersom både läs- och skrivhastigheten slår i taket för den äldre SATA-tekniken som maximalt klarade av 150 MB/s har Samsung valt att använda sig av den nyare SATA II-standarden som klarar av att överföra 300 MB/s.

Det finns inga uppgifter om när Samsung kommer att börja sälja den här 256 GB stora SSD-hårddisken eller exakt om vilket pris den kommer att ha. Enligt källan kommer den dock att kosta ”flera tusen dollar”, vilket översatt till svensk valuta blir ”tiotusentals kronor”. Detta hindrar dock inte Samsung från att meddela om hur fantastisk deras nya produkt är. Tyvärr kommer inte speciellt många datoranvändare kunna ta del av den på grund av det höga priset.

With development of the 256GB SSD, the notebook PC is on the brink of a second stage of evolution [...] This change is comparable to the evolution from the Sony Walkman to NAND memory-based MP3 players, representing an initial step in the shift to thinner, smaller SSD-based notebooks with significantly improved performance and more than ample storage

Rapporter har tidigare kommit om att Intel inom kort på allvar skall ge sig in på marknaden för SSD-hårddiskar och det med en produkt som skulle vara ”betydligt ” snabbare än vad Samsung han erbjuda. Frågan är dock om påståendet gällde vad Samsung hade på marknaden vid uttalandet, eller vad de skulle ha till försäljning då Intel släppte sina produkter senare i år. I vilket fall som helst kommer det bli mer konkurrens på marknaden för de här produkterna i och med Intel vilket på längre sig kommer resultera i lägre priser.

Källa: DailyTech.