Tekniktillverkaren Apple började sälja sin mycket omtalade mobiltelefon vid namn iPhone förra juni i USA. Under det gånga året har produkten varit mycket omskriven och även vissa Europeiska länder så som Tyskland och Frankrike har fått del av mobiltelefonen. Försäljningen på den här sidan atlanten skall enligt uppgift däremot inte vara en lika stor succé som i USA. Orsaken till detta sägs vara två, den höga abonnemangskostnaden och avsaknandet av 3G.

Nu har turen kommit till Sverige och Telia meddelar idag att man tecknat rättigeter med Apple om att börja sälja iPhone i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen, Lettland och Estland. Mer information än det här kan eller vill Telia för tillfället inte ge. Vare sig när de kommer att börja sälja iPhone, vilken modell det handlar om eller vad den kommer att kosta är framgår inte av uttalandet.

Troligen handlar det om den andra generationens iPhone som enligt ett flertal källor kommer att lanseras i sommar. Till skillnad från föregångaren skall denna version ha stöd för 3G istället för enbart EDGE, vilket är en betydligt snabbare teknik för att överföra data.

I de länder som Apple idag saluför iPhone i använder man sig av ett upplägg där man ger en enda operatör rättigheter till försäljning av mobiltelefonen och denna delar sedan med sig av vinsten till Apple. Om detta också kommer att vara fallet i Sverige är oklart då Telia vare sig vill bekräfta eller dementera om de skrivit ett exklusivt avtal med Apple.

Källa: IDG.