VIA:s tidigare processor C7 har aldrig varit känd som något prestandamonster, utan har för det mesta hållit till i enklare produkter som bland annat billiga fullstora bärbara datorer. Efterträdaren Nano har ett flertal nyheter som SweClockers tidigare har rapporterat om. Några av dessa är dock stöd för 64-bitar och ett nytt strömsparläge samtidigt som den fortfarande är fullt pin-kompatibel med den äldre C7-processorn.

Några av de produkter som VIA anser att Nano bör användas i är små och energisnåla bärbara datorer som enklare hemmadatorer. Man har bland annat tänkt att säkerställa detta genom den nya Mini-ITX 2.0-standarden som presenterades på datormässan Computex.

Dess användningsområde, pris och energisnålhet gör VIA Nano till en direkt konkurrent till Intel Atom. Båda två processorerna är framställda för att användas i enklare datorer samtidigt som de är billiga att både producera och köpa samt har låg effektförbrukning. Hur de båda produkterna presterar jämfört med varandra har tidigare inte varit känt, men interna tester från VIA har nu blivit tillgängliga.

I diagrammet nedan finns en sammanställning av den informationen som VIA har tagit fram. De båda processorernas prestanda är normerade med Intel Atom som bas vilket innebär att Nano-processorns prestanda är uttryckt i hur mycket snabbare än Atom den är.

Som synes presterar VIA Nano bättre i alla tester som presenterats. Men då informationen kommer från VIA själva samt inga omständigheter runt testet har gjorts tillgängliga är det svårt att diskutera dess inverkan. Den enorma skillnaden i SuperPi där Intel Atom kräver tre gånger så lång tid som VIA Nano att räkna ut pi är anmärkningsvärt. Man bör dock ha i åtanke att Nano är något mer energikrävande än Atom, exakt hur mycket som skiljer dem åt är ännu osäkert då de båda företagen mäter sina officiella siffror på något olika sätt.

Källa: PC Perspective.