För ett tag sedan kunde en asiatisk internetsida presentera pressmaterial tillhörande Nvidia som visade hur deras kommande Geforce GTX 200-kort skulle prestera. Nu har samma sak blivit tillgängligt från ATI och än en gång är det alltså frågan om prestandatester utförda av tillverkaren själv och inte någon oberoende part.

Det är både Radeon 4850 och 4870 som testats och de ställs mot Nvidia Geforce 8800 GT samt 9800 GTX. Totalt sett har ATI testat korten i sju stycken olika spel i upplösningen 1920x1200 pixlar och med fyra gånger kantutjämning samt åtta gånger texturfiltrering.

Staplarna i båda fallen är normerade vilket betyder att ATI visar hur många procent snabbare deras kort är i de olika spelen jämfört med Nvidia-grafikkortet. Än en gång bör det påpekas att testerna är utförda av ATI själva och bör därför tas med en nypa salt.

Av testet att döma kommer ATI Radeon 4870 att prestera ungefär 40 procent snabbare än Nvidia Geforce 9800 GTX. Då testet enbart är utfört i en upplösning och med en inställning för kantutjämning och texturfiltrering kan inga generella slutsatser dras om hur korten presterar jämfört med varandra. Mest troligen är detta extremfallet varför ATI har valt att presentera just detta.

Skillnaderna mellan ATI Radeon 4850 och Nvidia Geforce 8800 GT pendlar mellan ungefär 25 och 45 procent. Men då det inte uppges vilket 8800 GT-kort som avses, 256 MB eller 512 MB, blir det än svårare att dra några generella slutsatser.

Hur de båda Radeon-korten presterar jämfört med varandra framgår inte från det pressmaterialet som blev tillgängligt idag. Radeon 4850 går redan idag att beställa i ett flertal svenska butiker och beräknad leverans är satt till 25 juni, samma dag som ATI uppges lansera de båda grafikkorten.

Källa: Donanimhaber.