Det är konsortiet PCI-SIG som ansvarar för PCI Express-specifikationen. Januari förra året publicerades specifikationen för version 2.0 av det populära gränssnittet. Den nya versionen dubblar överföringshastigheterna från 0,25 till 0,5 gigabyte per sekund och linje, så en x16-port kan överföra 8 gigabyte per sekund.

PCI-SIG jobbar redan nu på nästa version, PCI Express 3.0. Den uppdaterade versionen av gränssnittet kommer att dyka upp 2009-2010 och är bakåtkompatibel med 2.0. Skillnaden är att den nya versionen dubblar överföringshastigheten ytterliggare över 2.0. En x16-port kan då överföra data i hela 16 gigabyte per sekund.

PCI-SIG jobbar även på en elektronisk specifikation för grafikkort som kan dra upp till 300 watt. Dessa grafikkort kommer att kunna ta upp hela tre stycken PCI-platser vilket möjliggör väldigt breda kylare. De flesta grafikkort tar enbart upp en plats, men många grafikkort i entusiastsegmentet kräver två platser.

Om skaparna bakom PCI Express utvecklar specifikationen efter industrins behov är det inte omöjligt att vi inom kort kommer att få se riktigt feta, strömkrävande grafikkort. Med den ökade bandbredden som PCI Express 3.0 bjuder på kommer förhoppningsvis prestanda öka lika mycket som värmeutvecklingen.

Källa: Extremetech.