Nvidia har länge diskuterat att GPGPU är framtiden. Förkortningen står för general purpose computing on GPU, alltså att använda grafikkortprocessorn till mer generella beräkningar än enbart grafik. Nvidia har exempelvis samarbetat med Adobe så att nästa version av Photoshop ska kunna ta hjälp av grafikkortet. Just nu är det dock Folding@Home som är mandomstestet för dessa typer av beräkningar, och nu har en klient för Nvidias grafikkort släppts.

Klienten för Nvidiagrafikkort heter FAH GPU2 och fungerar på alla grafikkort som stödjer CUDA. Det innebär alla grafikkort i Geforce 8-, Geforce 9- och Geforce GTX 200-serien. Stanforduniversitet, som ligger bakom Folding@Home, rekommenderar att drivrutinen 174.55 används för Geforce 9-serien, och att 177.35 används för de nylanserade Geforce GTX 200-grafikkorten.

Än så länge är programmet en betaversion, och utvecklarna av klienten poängterar att den har buggar och saknar funktioner. Bland annat fungerar klienten ännu enbart på Windows, fungerar inte i SLI-konfigurationer och att få igång den kräver ofta lite jobb för användaren. GPU2 är dock ett par steg i rätt riktning, och det kommer förmodligen inte att dröja länge förrän en fullfjädrad klient lanseras.

Folding@Home använder beräkningskraften hos datorer runt om i världen för att lösa biologiska och medicinska problem. Intresserade installerar en klient på sin dator, antingen för den vanliga processorn, grafikkortet eller båda. När datorn inte används utför programmet de tunga beräkningarna som krävs för att lösa de biologiska problemen. Många grupper, exempelvis hårdvarusajter, har gått ihop i lag som tävlar med varandra. SweClockers Folding@Home-lag är just nu det 60:e bästa i världen.

Mer information finns hos Foldingforum och i dokumentationen.