För inte många år sedan var det väldigt ovanligt att tillverkare sålde grafikkort från både Nvidia och AMD/Ati. Nvidia hade partners som Gainward, Aopen och Abit medan AMD hade Sapphire, Hercules och Powercolor.

Nu för tiden är det många tillverkare som säljer både Geforce och Radeon. Asus var en av de första, och även MSI och Gigabyte ser fördelarna att kunna erbjuda konsumenterna grafikkort oavsett vilket av kretstillverkarna som har den bästa produkten för stunden.

Nu rapporterar Gainward att de kommer att följa samma spår och lanserar två stycken Radeongrafikkort i AMD:s allra senaste familj. Gainwards varianter av Radeon HD 4850 och Radeon HD 4870 är av referensdesign. Nu när AMD lyft överklockningsrestriktionerna kommer Gainward med stor sannolikhet lansera fabriksöverklockade modeller i framtiden.

Grafikkorten i Radeon HD 4800-serien konkurrerar mot de kraftfullaste modellerna i Nvidias Geforce 9-serie och även mot Geforce GTX 200-serien. Radeon HD 4850 presterar överlag bättre än Geforce 9800 GTX, och Radeon HD 4870 kan ofta utmana det mycket dyrare Geforce GTX 260.

Källa: TCMagazine.