För några år sedan bestämde Intel att de ska släppa en helt ny processorarkitektur vartannat år. Nu är det ungefär två år sedan Core 2 släpptes, och ersättaren står vid dörren. Intel har ännu inte gått ut vad de nya processorerna kommer att få för namn, men kodnamnet på den underliggande tekniken är känd som Nehalem.

Till skillnad från Core-arkitekturen har Nehalem inbyggd minneskontroller likt konkurrenten AMD:s processorer. Dessutom stödjer de nya modellerna Hyperthreading som gör att varje processorkärna fungerar som två. Enligt preliminära prestandatester kan Nehalem ge en rejäl prestandaökning jämfört med en Core 2 i samma klockfrekvens.

Nehalemprocessorerna som släpps i samma segment som dagens Core 2 Quad och Core 2 Extreme har kodnamnet Bloomfield, och minst en modell kommer att lanseras det fjärde kvartalet i år. Bloomfield har fyra kärnor, vilket blir åtta med Hyperthreading, och en minneskontroller med tre kanaler DDR3.

Till skillnad från billigare Nehalemprocessorer använder Bloomfield sockel LGA1366, och har stöd för en ny kommunikationsbuss som heter Quickpath Interconnect (QPI). Denna kommunikationsbuss ersätter den gamla Front Side Bus (FSB) för kommunikation med nordbryggan.

Kodnamn

GHz

QPI

Cache

Minne

TDP

Sockel

Bloomfield

3,20 GHz

6,4

8 MB

DDR3-1333

130 W

LGA1366

Bloomfield

2,93 GHz

4,8

8 MB

DDR3-1066

130 W

LGA1366

Bloomfield

2,66 GHz

4,8

8 MB

DDD3-1066

130 W

LGA1366

Intels nordbrygga speciellt utvecklad för Bloomfield heter X58 och stödjer flera stycken PCI Express 2.0-portar. Ett moderkort som stödjer Bloomfield och har styrkretsen X58 är Foxconn Renaissance. Detta är ett entusiastmoderkort som ger en bra ledtråd om hur andra moderkort för Bloomfield kommer att se ut.

Renaissance har fyra stycken PCI Express x16: två stycken version 2.0 och två stycken version 1.0. Moderkortet har dessutom sex minnesplatser för Bloomfields trekanaliga minneskontroller. En stor kopparkylare hanterar värmen från X58 och sydbryggan ICH10R.

För kringutrustningen stödjer moderkortet sex stycken Serial ATA 3.0 GB/s. Det finns också 7.1-ljud och gigabitnätverk. Hur mycket moderkortet kommer att kosta eller när lanseringen sker är ännu inte känt.

Källa: Toms Hardware Guide.