Den som följt utvecklingen vet att Intel inom kort kommer att lansera Nehalem, som är en ny processorarkitektur som är tänkt att ersätta Core. Nehalem bjuder bland annat på inbyggd minneskontroller, hyperthreading som gör att en kärna fungerar som två, och väldigt bra prestanda.

Hittills har mest information publicerats om Bloomfield, som är kodnamnet på en familj Nehalemprocessorer främst till för datorentusiaster. Bloomfield kommer att hamna i samma segment som Core 2 Extreme och Core 2 Quad, och är en fyrkärnig processor för datorentusiaster.

Bloomfields minneskontroller stödjer tre kanaler DDR3, och stödjer nordbryggan X58. Information om ett X58-moderkort för Bloomfield publicerades nyligen på SweClockers.

En speciell funktion med Bloomfield, som processorn har gemensamt med servermodellerna av Nehalem, är att processorn stödjer Quickpath Interconnect. Detta är en systembuss som har hög bandbredd, och används för att kommunicera med nordbryggan. Detta stöd gör att Bloomfield kräver en sockel som heter LGA1366.

Budget- och mainstreammodellerna av Nehalem kommer inte att använda Quickpath Interconnect, och använder därfören annan socket, LGA1160.

Inte mycket är känt om andra Nehalemprocessorer än Bloomfield. Kodnamnet på en serie är Lynnfield, som har fyra kärnor och endast två stycken kanaler DDR3. Enligt tidigare uppgifter kommer Lynnfield att ha PCI Express-kontroller integrerad, och kommer därför inte att behöva en nordbrygga alls.

Lynnfield kommer däremot använda en sydbrygga, som hanterar Serial ATA, nätverkskort och annat. Kodnamnet på denna är Ibex Peak, och enligt ny information som publicerats kommer Ibex Peak att lanseras först det tredje kvartalet 2009.

Det är därför möjligt Lynnfield kommer att släppas först hösten nästa år, och att Nehalem endast kommer att vara en processor för entusiaster en stor del av 2009. Det har tidigare ryktats att Lynnfield kan bli försenad, och nu finns mer belägg för det.

Bortsett från Lynnfield kommer en Nehalemprocessor släppas som har integrerat grafikkort. Kodnamnet på den är Havendale, och den ska enligt uppgiter även den använda Ibex Peak.

Källa: Expreview.