Den nya mobila plattformen från Intel går under kodnamnet Montevina, men kommer officiellt att kallas för Centrino 2. Nyheter jämfört med de äldre Centrino-komponenterna är bland annat en snabbare processor byggd kring 45 nanometer, stöd för DDR3-minnen, en ny grafikkrets och ett trådlöst nätverkskort som klarar av att använda den nya snabbare 802.11n-standarden.

Tanken var att plattformen skulle lanseras under datormässan Computex som hölls i Taiwan i början av juni. Men då det integrerade nätverkskortet inte blev godkänt av en amerikansk myndighet, och det integrerade grafikkortet krånglade valde Intel att skjuta upp lanseringen. Istället kommer Centrino 2 att officiellt presenteras på måndag, ungefär en månad försenad.

Problemet med nätverkskortet sägs nu vara åtgärdat och ett godkännande från den aktuella myndigheten finns. Däremot har Intel inte hunnit laga det integrerade grafikkortet, vilket gör att alla datorer som säljs i början kommer att ha en grafikkrets från antingen ATI eller Nvidia.

Att inte kunna välja ett integrerat grafikkort kommer till viss del att påverkar batteriprestandan negativt. Men något som kommer att motverka detta är att Centrino 2 kommer att använda sig av processorer byggda på 45 nanometer istället för 65, vilka har en maximal energiförbrukningen på 25 watt istället för 35.

De första Centrino 2-systemet som kommer att sälja är riktade åt företaget, men konsumentdatorer skall bli tillgängliga inom kort. Detsamma gäller system med integrerade grafikkort som uppges vara färdiga för försäljning inom några veckor.

Källa: TG Daily, DailyTech.