DirectX är Microsofts mjukvarubibliotek för multimedia, framförallt grafik via komponenten Direct3D. Meningen med DirectX är att göra det lättare för mjukvaruutvecklare att skapa program, exempelvis datorspel.

Microsoft har nu gått ut med detaljer om DirectX 11, som är nästa version av det populära programbiblioteket. Precis som föregångaren kommer DX11 att kräva Windows Vista, men komponenten kommer också att vara inbakad i framtida operativsystem från företaget.

DirectX 11 är bakåtkompatibelt med äldre grafikkort, exempelvis Geforce 8 och Radeon HD 3000 som stödjer DirectX 10 respektive 10.1. För att kunna utnyttja biblioteket fullt ut krävs dock att tillverkarna utvecklar nya grafikkortsmodeller med stöd för DX11 direkt i hårdvaran.

En av de större nyheterna i DirectX 11 är bättre funktioner för GPGPU, vilket betyder att grafikkortet kan användas till andra beräkningar än de rent grafiska. Nästa version av bildbehandlingsprogrammet Adobe Photoshop kan använda grafikkortet för att avlasta processorn vid vissa typer av krävande uppgifter. Microsoft tror att fler utvecklare är intresserade av att utnyttja moderna grafikkorts enorma potential och siktar därför på att underlätta för programmerarna med hjälp av DirectX 11.

En annan nyhet är bättre utnyttjande av flera processorer. Nya datorer har för det mesta två eller fyra processorkärnor, och DirectX 11 kommer att kunna utnyttja många processorer bättre än föregångaren.

Den nya versionen innehåller givetvis en hel del ögongodis. Bland annat nämner Microsoft en ny teknik som ska göra att 3D-modeller, exempelvis människor i spel, ska se mindre kantiga ut när de betraktas på korta avstånd.

Microsoft har ännu inte nämnt något lanseringsdatum för DirectX 11, men talar om att mer information ska släppas till allmänheten i takt med att mjukvaran färdigställs. Grafikkortsjättarna AMD och Nvidia kommer förmodligen att gå ut med information om produkter som stödjer DX11 innan året är slut.

Källa: Shacknews.