I dokumentationen till Catalyst 8.9 är det främst tre nya funktioner som nämns. Den första är att drivrutinerna numera stödjer HDTV-upplösningen 1920x1080 i 50 Hz. Nyhet nummer två handlar om att överklocka fyra grafikkort i så kallas Quad CrossfireX.

Den tredje funktionen är handlar om det öppna grafikbiblioteket OpenGL 3.0 nu har stöd i Catalyst. Stödet är dock inte komplett, och AMD arbetar på att förbättra drivrutinerna så att den nya versionen av OpenGL kan fungera felfritt.

Sist men inte minst fungerar Folding@Home bättre än förut. Nu räcker det med att installera Catalyst och den officiella GPU-klienten. Inga extra drivrutiner behövs. SweClockers foldinglag går att nå i forumet.

Som vanligt innehåller Catalyst 8.9 också en hel del buggfixar. De mest intressanta ändringarna under Windows Vista berör främst filmuppspelning.

  • Att spela upp en Blu-ray-film med upplösningen 1360x768 pixlar resulterar inte längre i en korrupt bild.

  • Company of Heroes hoppar inte ut till skrivbordet efter att spelet laddats klart när högsta inställningar väljs.

  • Att gå från film kodad i H.264 till MPEG2 gör inte längre att Windows Vista slutar svara.

  • Att starta upp en dator ur viloläge med en HDMI-ansuten TV kraschar inte längre operativsystemet.

Några av de allvarligaste buggarna fixade under Windows XP är:

  • World in Conflict (DX9) kraschar inte längre när Crossfire används.

  • Crossfire i kombination med åtta gångers texturfiltrering på en sekundär skärm gör inte längre att Spore presterar sämre än vanligt.

  • Radio-funktionen i Windows Media Center är inte längre blockerad.

En komplett lista med ändringar finns i release notes. Drivrutinen går att ledda hem från AMD:s webbplats. Installationsfilen väger in på cirka 50 megabyte beroende på operativsystem.