Så kallade netbooks erövrar världen. Små och billiga bärbara datorer är visserligen inte fullvärdiga arbetsstationer, men fyller igen luckan mellan en stationär dator och en fullfjädrad bärbar. Pionjären inom området är taiwanesiska Asus, som med Eee PC sålt åtskilliga miljoner exemplar världen över.

Dell Inspiron Mini 12 är dock ovanlig i sammanhanget. Precis som namnet antyder är modellen utrustad med en 12 tums-skärm, till skillnad från andra netbooks som oftast har en skärmstorlek mellan 7- och 10 tum. Upplösningen är 1280 x 800 pixlar.

På grund av den större skärmen har måtten ökat en smula. Tjockleken är ungefär 2,5 centimeter och vikten ligger på strax över 1,2 kilo, vilket inkluderar ett batteri som ska klara av 3,5 timmars drift. Jämfört med lillebror Mini 9 är nykomligen några hekton tyngre samt ett par centimeter bredare och längre.

Under huven finns 1 GB RAM-minne, Intel Atom på mellan 1,33 och 1,6 Ghz samt 60 eller 80 GB hårddisk. Datorn har trådlöst nätverk via 802.11g, Bluetooth och säljs med operativsystemet Windows Vista Home Basic. Dessutom har Dell utrustat modellen med en 1,3 megapixels webbkamera.

Mini 12 finns för närvarande endast att köpa i Japan, men kommer att dyka upp i resten av världen redan under nästa månad. Priset hamnar på ovanligt höga 999 dollar.

Källa: APC.