Laserskrivare har än en gång hamnat i fokus efter nya rön om partiklar och andra föroreningar som släpps ut av apparaterna. Enligt en australiensisk undersökning som publicerades 2006 kan vissa skrivare avge lika mycket föroreningar som en cigarett och kan därför skada lungorna.

The health effects from inhaling ultrafine particles depend on particle composition, but the results can range from respiratory irritation to more severe illness such as cardiovascular problems or cancer.

En färsk undersökning från Fraunhofer Wilhelm Klauditz-institutet ger dock inte det fina pulvret i tonerkassetten skulden. Istället är det maskinerna i sig som ger upphov till de värsta partiklarna, bland annat så kallade instabila organiska substanser.

Det är de höga temperaturerna i värmevalsarna som gör att flyktiga oljor som silikoner och paraffin förångas och sprids i luften. Dessa kan lätt andas in och fastna i lungorna.

The cause is the fixing unit – a component that heats up as high as 220°C during the printing process in order to fix the toner particles on the paper

Forskningsinstitutet har ännu inte avslöjat vad dessa partiklar har för hälsoeffekter. Rapporten är dock finansierad av tyska tillverkare av skrivare och kopieringsmaskiner, och det är möjligt att upptäckterna är allt för kontroversiella för att visas upp i sin helhet.

Flera tillverkare anger att laserskrivare och kopiatorer endast ska användas i väl ventilerade utrymmen.

Källa: Fraunhofer.