Trenden går mot allt fler kärnor i samma processor. Idag har de mest påkostade konsumentprocessorerna fyra kärnor, men både AMD och Intel arbetar på upp till 16 eller till och med 64 kärnor i framtida modeller.

Ingenjörer på superdatorcentrat Sandia Nation Laboratories har simulerat hur det stora antalet kärnor kommer att påverka prestanda i superdatorer, och resultatet är inte positivt.

En processor med 16 kärnor presterar inte bättre än en processor med två kärnor. Med fler än 16 kärnor försämras prestanda ytterligare. En forskare på laboratoriet kommenterar:

After about 8 cores, there’s no improvement. At 16 cores, it looks like 2.

Förklaringen är att minnesbandbredden inte hänger med i utvecklingen utan blir en flaskhals. Processorerna får fler och fler kärnor, men inte fler anslutningar till minnena. Istället för att en enda processor kan komma åt all bandbredd måste flerkärniga processorer dela på resurserna.

Det finns dock en lösning på problemet. Ingenjörerna på laboratoriet talar om att integrera minne i processorn, vilket åtminstone i simuleringar ger en prestandaskjuts.

The key to solving this bottleneck is tighter, and maybe smarter, integration of memory and processors.

Källa: IEEE.