Den som vill utveckla mjukvara som fungerar på grafikkortet utöver den vanliga processorn har idag problemet att kod måste specialskrivas för olika grafikkortsmodeller. Detta kan göra att det tar längre tid för programmen att lanseras, eller så kanske programmet endast stödjer en grafikkortstillverkare.

Detta hoppas OpenCL att ändra på. Kod som skrivs i OpenCL fungerar på samtliga grafikkort som stödjer specifikationen, och kan därför jämföras med exempelvis OpenGL och DirectX för generella tillämpningar.

Både AMD och Nvidia rapporterar att de kommer att stödja OpenCL 1.0, och båda tillverkarna har varit med i utvecklingsarbetet. Enligt AMD fungerar OpenCL redan med interna beta-drivrutiner, och Nvidia menar att specifikationen enkelt kan implementeras ovanpå CUDA.

OpenCL är dock inte enbart ett språk för att programmera grafikkort. Även vanliga processorer med flera kärnor kan programmeras, vilket gör språket mångsidigt för parallella beräkningar.

Bland de första stora tillverkarna som kommer att använda OpenCL är Apple. Mac OS X 10.6 drar nytta av OpenCL för att utnyttja kraften i grafikkorten till mer än bara grafiska beräkningar.

Källa: Khronos.